Partener: Muzeul de Istorie Brasov & Institutul Român pentru Istorie Recentă
Moderator: Liviu Tofan
Se spune că cine controlează trecutul, controlează viitorul. Adică ne poate manipula, ne poate dirija. Împotriva unui asemenea control, posibil prin ignoranță, singura replică eficientă este cunoașterea.
Dar cunoașterea este un capitol la care stăm cam prost în general. În ceea ce privește istoria noastră recentă, revolta de la Brașov este cel mai bun exemplu: de o semnificație unică în epocă (manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României), evenimentul este aproape necunoscut. Timișoara în decembrie 1989 a fost o reeditare a revoltei de la Brașov, într-un context mult mai propice, care i-a permis să meargă până la capăt.
În 1987, regimul a făcut tot posibilul să nu se afle că mii de brașoveni au scandat “Jos Ceaușescu”, au luat cu asalt sediile partidului comunist și le-au devastat într-o explozie de mânie și resentiment. În mediile de informare din țară nu s-a spus nimic despre revolta de la Brașov, al doilea mare oraș al țării la vremea respectivă. S-au șters rapid toate urmele, s-au luat măsuri represive menite să inducă teamă, cazul a fost mușamalizat. Nucleul dur al muncitorilor revoltați a fost spart prin condamnarea lor pentru “huliganism” și deportarea în diverse zone ale țării.
Au trecut de atunci 30 de ani, populația României s-a primenit cu o generație aflată în pericol de a nu cunoaște mai nimic despre întâmplări și pătimiri ce au marcat profund această societate. Nevoia recuperării memoriei este acută. Așa am considerat noi, și ne-am hotărât să facem un film: “Brașov 1987. Doi ani prea devrme”. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, și care să rămână ca o dovadă. Un exercițiu de recuperare a istoriei prin film, făcut, nu întâmplător, de autorii unui Festival de Film și Istorii.