Profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, Madlen Șerban a fost timp de 8 ani (mandatul maxim admis legal) directorul ETF, agenție a Uniunii Europene (UE) pentru dezvoltarea capitalului uman, în contextul relațiilor externe ale UE (www.etf.europa.eu).
Înainte de a veni la ETF, a fost director al Centrului Național pentru Învățământ Profesional și Tehnic din România, instituție a cărei înființare a sprijinit-o în 1999. În anul 2000 a fost numită de primul ministru al Romaniei președintă a Centrului Național de Formare Profesională a Adultilor având sarcina de a organiza și această instituție. Dr. Șerban și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în domeniul politicilor publice pentru educație și formare profesională, în special în formarea profesională (VET), ca parte organică a politicilor integrate și holistice pentru dezvoltarea capitalului uman, în România și în străinătate. Activitatea ei a fost realizată în sprijinul coeziunii și al competitivității, al excelenței și al incluziunii, pentru bunăstarea cetățenilor.
A acționat ca președinte al grupului de lucru pentru dezvoltarea și stimularea capitalului uman în cadrul Pactului de stabilitate pentru sud-estul Europei, a fost selectată ca unul dintre cei cinci experți independenți internaționali pentru a evalua serviciile prestate de UNESCO în cadrul Programului ”Petrol pentru hrană” din Irak și a contribuit ulterior la dezvoltarea formării profesionale din Kurdistanul Irakian. Are o vastă experiență internațională realizată ca expert invitat al unor organizații bilaterale și internaționale, inclusiv UNESCO, Comisia Europeană, OCDE și Banca Mondială.
Membra a organizatiei Soroptimist International (SI) din 1992, Madlen Serban va continua de la 1 octombrie 2020 sa activeze ca advocacy coordinator al Uniunii Soroptimist International din Romania. Organizatie a voluntarelor infiintata in anul 1921 in SUA, SI sprijină și acționează concret, actualmente in 132 de țări, pentru dezvoltarea personală și profesională a femeilor și a tinerelor fete prin educație, sănătate, antreprenoriat, acces la cultură și contribuții la dezvoltarea durabilă. O voce a femeilor pentru femei prin luarea de poziții impotriva tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor, a violenței împotriva tinerelor fete și a femeilor, prin eliminarea rolurilor si stereotipurilor de gen și, în general, prin susținerea și respectarea statutului și a drepturilor omului. SI are reprezentanti oficiali la diverse organizatii internationale, ca de exemplu la Organizatia Natiunile Unite si agentii din sistem, la institutii europene, OSCE, Consiliul Europei.
Contact: madlen.serban@post.harvad.edu