Bedros Horasangian

Bedros Horasangian este prozator, publicist şi jurnalist român. Născut în România, a trăit în Bucureşti şi, pe lungi perioade, în Europa şi Statele Unite.

Debut în 1984 cu trei cărţi de proză scurtă, dintre care „Curcubeul de la miezul nopţii” (Editura Albatros) obţine chiar Premiul Uniunii Scriitorilor. Gest care nu se va mai repeta. Romanul „Sala de aşteptare” (Editura Cartea Românească, 1987) primeşte Premiul Academiei Române în acelaşi an.

Cărţile lui Bedros Horasangian n-au fost traduse în nicio limbă străină şi nici nu au obţinut vreun premiu internaţional.

Intensă activitate de cronicar muzical, comentator de cărţi, teatru şi cinema, atunci când nu abordează chestiuni politico-istorico-ideologice din registrul ideilor gingaşe. Nu a fost membru de partid nici înainte, nici după 1989. Nu i-a folosit la nimic. Actualmente trăieşte sub nume propriu în Bucureşti. Nu face parte din nicio organizaţie profesională, iar relaţiile cu statul român sunt generate de plata întreţinerii şi impozitul pe venit.