Cadoul de Crăciun

2018, România, 23min
Cadoul de Crăciun
Editii trecute:
2018
Limba: Română
Subtitrare: Engleză
Regizor: Bogdan Mureşanu
Scenarist: Bogdan Mureşanu

Acțiunea filmului are loc în seara de 20 decembrie 1989, așadar imediat după evenimentele de la Timișoara care au însemnat de fapt izbucnirea Revoluției în România. Este o seară ca oricare alta dinaintea unui Crăciun sărăcăcios când Gelu intră în casă cărând un molid. În scurtă vreme, personajele, cei doi părinți împreună cu fiul de 6 ani, sunt așezate la masă într-un ritual casnic repetat de atâtea ori încât totul este previzibil și cunoscut dinainte. Nu pentru mult timp însă.

Gelu, 35 de ani, muncitor calificat la una din întreprinderile mamut din capitală, soția sa, Mariana, croitoreasă, împreună cu fiul lor, Marius, proaspăt elev în clasa a întâia, iau masa de seară în bucătărie. Tatăl își întreabă fiul dacă a fost cuminte la școală și i-a scris moșului. Marius răspunde că da. Fără greșeli, întreabă Gelu. Și ce i-ai cerut. Marius îi spune că a cerut o locomotivă pentru sine, o geantă nouă pentru mama, cea veche i s-a rupt. Bine, bine, spune Gelu, și pentru tatal tau care muncește de dimineța până seara pentru familie, ce ai cerut? După o pauză ezitantă, chiar în vreme ce Gelu mănâncă cu poftă și puțin neatent, Marius îi spune că a i-a cerut Moșului să-i îndeplinească tatalui său cea mai arzătoare dorință a acestuia. Care?

Drama se declanșează, neanunțată de nimic, atunci când Gelu descoperă că fiul său, Marius, a pus la poștă scrisoarea către Moș Gerilă (Moș Crăciunul comunist) în care singura dorință a tatălui este să moară Ceaușescu – acel Nea Nicu’ din bancurile care țineau de cald când se tăia căldura în nopțile geroase de iarnă. Gelu știe foarte bine ce îl poate aștepta dacă nu găsește o soluție rapidă până când cutia poștală va fi deschisă. Îl poate aștepta pierderea locului de muncă, poate chiar o anchetă la securitate în urma căreia ar putea fi catalogat drept un element dușmănos, cu toate riscurile de rigoare pe care le implica această etichetă.

În scurtă vreme, ceea ce se anunța a fi o banală seară în familie, devine un coșmar psihologic pentru ambii părinți care își vor închipui că este și ultima seară petrecută astfel. Până târziu în noapte, vor dezbate problema și vor căuta soluții.  Când vor ajunge la un consens, Gelu va ieși la oră târzie pentru a distruge scrisoarea.

La sfârșitul nopții, după ce Gelu a reușit, crede el, să șteargă urmele, pacea domestică se pogoară din nou peste familia Ioniță. O singură neliniște mai are Gelu și anume dacă a distrus scrisoarea cu adevărat.

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U