Istorisirile Reginei Maria – spectacol-concert

Concerte

Istorisirile Reginei Maria – spectacol-concert dedicat Centenarului Încoronării de la Alba Iulia

Irina-Margareta Nistor – lectură
Claudia Codreanu – mezzosoprană, lectură
Inna Oncescu – pian
Octavian Păun – lectură
Radu Rădescu – concept, visuals, percuție, ilustrație sonoră, lectură
(București-Cluj-Iași)

Muzică originală: Felicia Donceanu
Compoziții de: Paul Constantinescu

Spectacolul-colaj pornește de la selecția unora dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României, completate cu pasaje din „Însemnări zilnice”, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, la aniversarea centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (15 octombrie 1922). Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria, ilustrate sonor, dar și vizual, prin grafica originală a volumului de povești, și prin fotografii de epocă ale familiei regale, restaurate și colorizate digital de ColoRoștariu.

Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, în două volume, la editura Cartea Românească și reeditată în 2011 la editura Curtea Veche Publishing. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu (1931-2022) să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, interpretate de Claudia Codreanu şi Inna Oncescu. Spectacolul este însoţit și de alte două cântece pentru copii, compuse de Paul Constantinescu, flancând întreaga narațiune, care spre final îi reunește pe toți participanții, alături de „Vocea Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale. Este o propunere de spectacol care sperăm să-i reunească deopotrivă pe iubitorii mici şi mari de basme, istorie regală și muzică.

  

Program:
27 Aug 2022, 18:00 - 19:20 - Felmer, jud. Brasov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U