Alb-negru – spectacol-concert de improvizație

Concerte

Alb-negru – spectacol-concert de improvizație (premieră absolută)

Globetrotters:
Attila J. Szabó – violoncel, electronice
Edith H. Toth – flaut, voce, claviatură
Radu Rădescu – percuție, texte
Adrian Horobeț – mișcare scenică, regie
(București-Cluj-Mediaș)

”Alb-negru” înseamnă contrastul dinamic între zi și noapte, lumină și întuneric, strălucire și umbre sau reflecțiile spirituale ale acestor perspective duale în emoțiile profunde ale sufletului uman. Protagoniștii sondeză prin intermediul mijloacelor de exprimare improvizatorice, muzicale și gestuale, procesele esențiale de confruntare și contopire ale acestor opoziții eterne, în care barierele și hotarele imaginare se transformă și se dizolvă. În multitudinea tonurilor și nuanțelor de gri dintre alb și negru, se naște un joc miraculos de clar-obscur, în care aspirația spre lumină se dovedește întotdeauna mai dificil de împlinit decât atracția spre întuneric. Tonalitățilele majore și minore se combină, se completează și ajung în final să facă pace, atingând armonia.

Attila J. Szabó este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de violoncel a profesorilor Ilse L. Herbert şi Béla Török, fiind în prezent membru al orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Face parte din ansamblul de 12 violoncele Napocelli şi din cvintetul Classis. Este membru al formaţiilor Cári Tibor Project şi The Tango Orchestra, alături de care a lucrat la muzica de scenă pentru piese de teatru. Face parte din formaţia CelloFun, specializată în proiecte de sound-design original pentru proiecţii de film mut. A avut colaborări cu saxofonistul Richard Wester (Germania), cu muzicianul iranian Ali Asghar Rahini, Mood Quartet şi Gioia String Quartet. Este un colaborator constant al trupei de rock alternativ Grimus. Pasionat de jazz, fusion și muzica alternativă, este preocupat în mod constant de căutarea unor noi mijloace de exprimare artistică și experimentează posibilităţi inovatoare de expresie sonoră prin tehnici instrumentale electro-acustice şi de improvizaţie.

Edith H. Toth, născută la Sighişoara, încă de mic copil şi-a găsit refugiul în muzică, cântând fie la flaut, la chitară sau vocal. În anul 1990, a avut posibilitatea să studieze la Facultatea de Muzică Sacră din Dresda (Germania). Împreună cu foștii ei colegi de facultate, Elisabeth Rohloff, Christoph Rummel şi Burkhard Wenzel, cu care a păstrat de-a lungul anilor o strânsă legătură muzicală şi de prietenie, a format ansamblul vocal-instrumental Dresdner Freunde Quartett, cu care a participat la ediţia din 2013 a Festivalului de Film și Istorii Râşnov. Edith a fost organistă în Făgăraş, Codlea, Hălchiu (jud. Braşov), Hong-Kong, iar în prezent activează la Mediaş (începând din anul 1999). În perioada petrecută la Codlea, a condus o formaţie de flaut drept, Flötengruppe Zeiden, alături de care a susţinut numeroase concerte, printre care şi două participări la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara (1998, 1999). A urmat cursuri de perfecţionare în dirijat coral şi în cadrul asociaţiei Singende Krankenhäuser („Spitale cântătoare”) din Germania, care se ocupă de rolul terapeutic al muzicii vocale. Astfel, Edith a cântat alături de pacientele Spitalului de Psihiatrie „Gh. Preda” din Sibiu și a predat "Puterea vindecătoare a cântatului" la Facultatea de Muzică din Brașov. Susţine o intensă activitate muzicală, atât în cadrul Bisericii Evanghelice „Sf. Margareta”, unde conduce formaţiile corale şi organizează anual stagiunea de concerte Orgelsommer Mediaş, cât şi la Școala „Hermann Oberth”, unde se ocupă de educaţia muzicală a tinerei generaţii. Este membră fondatoare, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu și violoncelistul Andrei Kivu, a ansamblului Trio Vitruvius. Colaborează frecvent cu actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, atât în spectacole de teatru („Cine spală oala de mămăligă?”, regia: Camelia Hâncu) cât și în spectacole-lectură („Salve Regina”, concept: Radu Rădescu).

Actorul și regizorul Adrian Horobeț s-a născut la București. A studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, la secția de regie. Încă de foarte tânăr, a început să facă pantomimă, activând timp de 16 ani în cadrul Companiei de Teatru „Passe-Partout” DP, cu care a evoluat în numeroase spectacole, alături de Vlad Ivanov, Andi Vasluianu, Rona Hartner, Carmen Ungureanu, Dragoș Huluba, Richard Bovnoczki și mulți alții. Ca actor, a apărut în scurt-metraje („Poveste de iarnă”, 1997, regia: Andreea Stroescu, „Casa de piatră”, 2006, regia: Paul Manolescu) și lung-metraje („Tinerețe fără tinerețe”, 2007, regia: Francis Ford Coppola). A scris și a montat piesa „Gara de Vest”, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad (implicând aproape toată trupa teatrului), un spectacol de teatru, pantomimă și step construit în jurul întâmplărilor care se petrec într-o gară, văzută ca loc al întâlnirilor, despărţirilor, marilor şi micilor evenimente care traversează istoria. Lucrează frecvent ca regizor de evenimente și de spoturi publicitare. Are în plan un film de lung metraj și mai multe scurt metraje. Recent, în urma unei întâniri cu un tânăr dramaturg debutant, și-a inclus printre proiectele personale o nouă montare teatrală.

Radu Rădescu a început să facă percuție în anul 2003, fiind încurajat și susținut de Zoltán Majó, directorul artistic al ansamblului Flauto Dolce din Cluj-Napoca, alături de care a apărut ca invitat în numeroase concerte (Cluj-Napoca, București, Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Râșnov, Roșia Montană) și cu care a participat la realizarea CD-ului aniversar „Flauto Dolce – 20 de ani” (2020). Este colaborator al ansamblurilor Sectio Aurea și Trio Vitruvius. Ca membru fondator al formațiilor Foley’Ala (București) și CelloFun (Cluj-Napoca) – ansambluri specializate în crearea și interpretarea live a muzicii originale pentru filme mute – a participat, începând din 2013, la peste 50 de cine-concerte, alături de colaboratoarea constantă a acestor formații, binecunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor („Vocea Filmelor”).

    

Program:
24 Aug 2022, 18:00 - 19:00 - Biserica Evanghelică-Lutherană din Crizbav
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U