Nicolae Pepene

În prezent, este cel mai important manager cultural al Județului Brașov. A conceput, lansat și coordonat strategia de promovare turistic a orașului Râșnov, produsul cultural ,,Cetatea care triește!" și evenimente culturale cu importanț național (Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istoric și Festivalul pentru Copii Jocmania).

De asemenea, s-a distins în lupta pentru aprarea patrimoniului cultural, contribuția sa la recuperarea cetții Râșnov fiind esențial. A fost director al Direcției de Cultur Râșnov în perioada 2008 – 2014.

În prezent este managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Este istoric, specializat în istoria interbelic a României și istoria Familiei Regale din România. A publicat în calitate de autor și co-autor 10 crți (în special, albume istorice). Colecționar de fotografie istoric, Nicolae Pepene a avut mai multe expoziții personale în țar și strintate. Expoziia personal organizat în 2005, în fostul palat regal de la Balcic, a fost prima expoziie dedicat Reginei Maria în Bulgaria.

A fost consultant tiințific pentru filme documentare (cea mai important colaborare fiind ,,Inima Reginei”, 2007, realizator Camelia Csiki - TVR 1; filmul a câștigat premiul ,,Prima opera” al APTR).

În perioada 2010 – 2015 a fost redactorul șef al revistei de istorie ASTRA.