Dezbatere
Alianțele militare, un exemplu de succes sau un rău necesar?
În an aniversar (75 ani de la înființarea NATO si 20 ani de când România a aderat la Alianța Nord-Atlantica), conflictul armat din proximitatea României ne reconfirmă (dacă mai era necesar) cât de importantă este aparența la o alianța militara funcțională, cât de important este să ai aliați și parteneri, mai ales dacă în ecosistemul geopolitic din care faci parte s-a reactivat un „prădător”.
Dacă în 2019 se vorbea despre „moartea cerebrală a NATO” (afirmația lui Emmanuel Macron), agresiunea rusă asupra Ucrainei a spulberat orice dubii cu privire la utilitatea unei alianțe militare între democrații pe continentul european. „Pacea democrată” are nevoie de un braț armat, de o arhitectură de securitate care să apere valorile fundamentale ale societăților libere, care iată, s-a demonstrat, pot fi atacate chiar de către țări vecine unde la putere se instaurează regimuri autoritare.
Ce ne învață agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina, cât de pregătiți suntem pentru un conflict regional extins, ce avem de făcut, care este stadiul modernizării forțelor armate romane, despre cum slăbiciunea invita agresiunea, dar si despre dezbaterea mai amplă cu privire la cat investim în apărare și cât în domenii sociale (Guns vs. butter), vom discuta alături de invitații noștri: general-locotenent Iulian Berdilă (Locțiitorul pentru operații si instrucție al șefului Statului Major al Apărării), Iulian Fota (Expert securitate națională) și Dan Jurcan (Director de Cercetare, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie).
Moderator: Eugenia Gusilov (Director Romania Energy Center)
Bilete eventbook.ro