Concert Între sacru și profan

Concerte

Între sacru și profan – ipostaze ale Barocului la granițele a patru țări: Germania-Austria-Italia-Franța (premieră absolută)

Soprana Renáta Gebe-Fügi și Ansamblul Baroc Fonte di Gioia (Cluj):
Anna Dénes – vioară
Csongor Dénes – vioară
István Csata – viola da gamba
Amalia Erdős – clavecin
Cu participarea actorului Adrian Horobeț

Repertoriul propus în acest concert își dorește să prezinte două abordări muzicale diametral opuse, sacră și profană, invitând publicul la un periplu muzical pornind din Germania, cu profunzimea și emoția din cantata ”Gloria” de Händel, trecând apoi prin Austria, fascinați de muzica descriptivă a compozitorului Werner, purtați în pași dansanți de naturalețea, virtuozitatea și exuberanța lui Vivaldi și a muzicii italiene, și încheind în Franța Barocului târziu, reprezentată prin opera exotică ”Indiile galante” a lui Rameau.

Soprana și violonista Renáta Gebe-Fügi s-a născut la Cluj-Napoca. A absolvit clasa de vioară a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”, iar apoi a obținut diploma de licență la clasa de vioară de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (2012-2016). În prezent, este absolventă a cursurilor de canto (licență și masterat) de la aceeași instituție muzicală, precum și violonistă a Operei Naționale Maghiare din Cluj-Napoca. Studiază muzica veche pentru vioară de la 15 ani. A urmat cursurile de master conduse de Petr Zeifart (Oradea, Parma/Italia), Sophie Gent (Vannes/Franța) și Bernhard Forck (Sund/Norvegia). A susținut numeroase concerte în Ungaria, Elveția, Cehia și Italia, alături de ansamblul Posticum Iuventutis Internationalis. Datorită interesului pentru muzica veche, a evoluat ca solistă în ansamblurile Quarto d’Oro și Fonte di Gioia, în Festivalul de muzică barocă „La Stravaganza” (Cluj-Napoca), alături organistul Erich Türk și de ansamblul Transylvania Galante Baroque, dar și pe scena Filamonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca sau la Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc. În noiembrie 2017, a câștigat Premiul I la concursul de canto al Festivalului Mozart din Cluj-Napoca.

Ansamblul Fonte di Gioia a fost înființat în anul 2009, de către Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Erdős, absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocă i-au făcut pe cei patru membri să participe la primul concurs de muzică barocă organizat în România, „La Stravaganza”. După doar două luni de la constituire, au obținut Premiul II în competiție, dar și elanul de a merge mai departe. Dornici să se perfecționeze, au participat de atunci la numeroase cursuri de măiestrie și proiecte internaționale, devenind un ansamblu activ și apreciat în domeniul muzicii vechi din țară. Pe lângă concertele susținute în România, membrii ansamblului au mai cântat la Namur (Belgia), împreună cu alte ansambluri celebre, precum Il Gardellino (Belgia) sau Ausonia (Franța). În anul 2013, ansamblul a lansat primul său CD, abordând un repertoriu transilvănean și italian. În anul 2017, formația a câștigat bursa oferită de Fundația Communitas, în cadrul căreia a susținut o serie de concerte. În anul 2019, a sărbătorit 10 ani de activitate, printr-un concert aniversar în cadrul Festivalului de Muzică Barocă „La Stravaganza”, tocmai cel în care a început minunata călătorie a ansamblului în lumea muzicii baroce.

  

Program:
28 Aug 2022, 18:00 - 19:00 - Biserica Evanghelică din Râșnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U