Un timp prin care am trecut

2020, Romania, 2h 10min
Un timp prin care am trecut
Past editions:
2020
Language: Romanian
Director: Silviu Radu
Writer: Silviu Radu

Distribuția: Maria Magdalena Pisaltu, Alexandra Zamfirescu, Maria Rezac, Andrei Prodan, Paul Codrescu Mihai Iancu, Răileanu Fănel, Aura Călin, Virgil Tudor, Ionel Răuță, Florina Șerban, Andreea Ionela Buzatu, Ema Popa, Marian Visalon, Mariana Barbu, Dumitru Barbu, Diana Tudoriu, Alina Radu, Nicu Hagiu, Gabriel Zaharia.        
Copii: Damian Neagu, Emil Neagu, Dragoș Andrei Fătu, Iris Maria Radu, Mihail Visalon, Irina Ștefan, Raluca Radu.
Producător: SRDMEDIA

Filmul este o docudramă biografică despre viața actorului Constantin Codrescu care îmbină secvențe artistice despre fabuloasa carieră și zbuciumatul destin al actorului, cu imaginile de arhivă dar și cu întâmplări despre Constantin Codrescu povestite de renumiți artiști, regizori, scriitori, critici de film.

Filmul îl urmărește pe Constantin Codrescu de la începutul anilor ’30 când era un simplu puști până la începutul anilor ’90. În această poveste senzațională o să descoperiți momente din viața actorului derulate într-un film captivant care începe cu o copilărie în care tatăl este arestat continuând apoi cu momente când propria mamă îi otrăvește soţia. Destinul actorului devine o problemă pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct și cu regimul Ceaușescu. Comuniștii i-au inventat lui Constantin Codrescu o legătură, în vremea când acesta avea doar 7 ani, cu Zelea Codreanu. Din acel moment este considerat legionar și rapoartele securității îl cataloghează pe actor „un element cu origine socială nesănătoasă, neataşat regimului democrat, caracterizat ca fiind îngâmfat, sfidător, având prietenii numai cu elemente cu concepţii vechi, elemente duşmănoase regimului“ acesta fiind imediat expulzat din teatru fără nici un drept de apel. Devenise ”omul negru” .

Constantin Codrescu a trăit un timp cu durerea actorului talentat care nu mai putea urca pe scenă. Felul lui de a nu se pleca în fața regimului comunist dar și talentul său actoricesc a generat o monstruoasă coaliție pentru a-l lapida. Totul culminând cu răpirea de pe stradă a soției și închiderea acesteia în beciurile securității.

Un film despre credință, artă și puterea unui artist.

În rolul lui Constantin Codrescu joacă Ștefan Velniciuc, un actor renumit în teatrul și cinematografia românească.