Le Manuscrit sauv

2017, France, 58min
Le Manuscrit sauv
Past editions:
2018
Language: French
Subtitle: Romanian
Director: Priscilla Pizzato

Documentar

"Viaţă și destin" (1961) de Vassili Grossman, este o frescă despre devierile comunismului, despre război și totalitarism, o carte căreia scriitorul i-a dedicat o mare parte din viață și a fost confiscată de KGB. Acest monument al literaturii secolului al XX-lea putea să nu fie publicat niciodată. Va fi totuşi în 1980, după moartea scriitorului, datorită unor intelectuali ruși care vor reuși să treacă spre Vest o copie ascunsă a manuscrisului.

Pe 14 februarie 1961, agenţi KGB au sosit la domiciliul lui Vassili Grossman. Nu veniseră pentru a-l aresta pe scriitor, ci pentru a confisca manuscrisul unei cărţi, la care ţinea mai mult ca la orice şi care durase ani să fie scrisă. Pentru cei de la putere, romanul este „ostil poporului sovietic” şi ar trebui eliminat, fiind o adevărată bombă ce ar putea doar să „dăuneze cauzei”.

Vassili Grossman scrie la nivelul „omului simplu”. Bătălia pentru Stalingrad a trăit-o pe front, petrecând mai bine de 1000 de zile alături de soldaţi. În Ucraina, unde s-a născut, a descoperit exterminarea evreilor, moartea mamei sale, asasinată în 1941 de Einsatzgruppen. Apoi au urmat lagărele morţii de la Treblinka. Scriitorul decide să depună mărturie în faţa tuturor relelor din această lume, în faţa crimelor împărtăşite de sisteme ce doreau a fi antagonice, dar care aveau numeroase elemente ce le apropiau. Devenit un paria, bolnav, s-a stins în 1964, la scurt timp după ce cartea a fost confiscată, dedicată mamei sale. În 1980, datorită unei copii secrete a acestui manuscris şi a acţiunii unor prieteni şi intelectuali dizidenţi, cartea pe care o credea pierdută pe vecie, capodopera sa, a fost în cele din urmă publicată.

Film din selecţia Festival International du Film d'Histoire de Pessac

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U