Invitați:
Andrei Ursu
Șerban Georgescu (regizor)
Liviu Tofan (jurnalist, regizor)
Alexandru Groza (istoric, Muzeul Ororilor Comunismului în România)
moderator Cosmin Budeancă (istoric)
în parteneriat cu Fundația Culturală Memoria
La 25 mai 2023, ziua sărbătorii creștine a Înălțării Domnului și, totodată, Ziua Eroilor, pe drumul forestier „Drumul Vechi” din stațiunea Poiana Brașov, Ileana Negru, în vârstă de 66 de ani, din Brașov, s-a autoincendiat și a decedat în scurt timp, nu înainte de a spune că: „Am făcut gestul ăsta în numele eroilor-martiri”. În 22/23 decembrie 1989 fiul ei, Adrian Florin Negru, de 12 ani, fusese ucis de două gloanțe în Brașov. De atunci femeia a fost nevoită să suporte mai multe umilințe din partea reprezentanților statului român, inclusiv datorită tergiversării „Dosarului Revoluției”.
La 27 iulie 2023, în cel mai recent proces în legătură cu perioada comunistă, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pe doi dintre cei implicați în uciderea disidentului Gheorghe Ursu, în 1985.
Dar dacă Adrian Florin Negru sau Gheorghe Ursu nu au fost rude cu noi, de ce ar trebui să ne pese? De ce ar trebui să știm despre ei și despre alte zeci de mii de cetățeni ai acestei țări care au fost zdrobiți de comunism? De ce nu putem să trăim în prezent fără să cunoaștem ce s-a întâmplat în trecut?
După vizionarea filmului „Cazul Inginerului Ursu” (2023) vom încerca, alături de Andrei Ursu, Șerban Georgescu, Liviu Tofan și Alexandru Groza, să înțelegem de ce este, încă, atât de actual versul „Dreptate! Ochii plânși cer să te vadă”, la mai bine de 33 de ani de cand se spune că a căzut comunismul... Dar oare....?
Bilete - eventbook.ro