Vântuleț de primăvară – concert de muzică românească

Concerts

Vântuleț de primăvară – concert de muzică românească inspirată din folclor (premieră absolută)

Cristian Hodrea – bas-bariton
Lelia Serafinceanu – pian
Vlad Ivanov – lectură
(București-Cluj)

Ideea acestui concert a fost inspirată de documentarul ”În căutarea inginerului Dragomirescu” (2022), realizat de Dragoș Zămosteanu și prezentat în cadrul festivalului, la secțiunea de competiție de film documentar. În coloana sonoră a filmului figurează cântecul ”Vântuleț de primăvară”, al cărui titlu a dat denumirea concertului, interpretat de bas-baritonul Cristian Hodrea și de pianista Lelia Serafinceanu. Lucrările din program s-au coagulat în mod firesc în jurul acestei piese, fiind prelucrări folclorice cu originea în tradițiile seculare ale folclorului românesc din toate regiunile țării, datând de pe vremea în care granițele încă separau provinciile istorice. Compozițiile vorbesc despre momentele importante ale ciclului vieții și despre comuniunea cu natura, fiind cântece de dor, de dragoste, de joc sau arii din opere cu caracter istoric. Concertul este completat de lectura unor basme populare culese în Șcheii Brașovului și redate prin vocea actorului Vlad Ivanov.

Bas-baritonul Cristian Hodrea s-a născut la Cluj-Napoca, urmând studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din orașul natal. A continuat studiile superioare la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, absolvind mai multe specializări: oboi (2002) și canto (2007). Deține un masterat în interpretare muzicală (2009). Din 2015, este asistent universitar în aceeași instituție, iar din 2018, lector universitar. Tot în 2018, a obținut titlul de doctor în muzică, cu teza: „Basul buffo – Caracter reprezentativ al Bel canto-ului italian”. Are o bogată experiență solistică, realizând spectacole pe mai multe scene din țară. A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, David Crescenzi, Gabriel Bebeșelea, Marcello Mottadelli, Giuseppe Sabbatini (Italia), Keri-Lynn Wilson (SUA), Alain Paris (Franța), Nicolae Moldoveanu (Elveția), József Horváth, Radu Popa, Jan Stulen, Sabin Păutza (SUA), Sascha Goetzel (Austria), Cristian Oroșanu, Traian Ichim, Romeo Râmbu, Cristian Brâncuși, Victor Dumănescu, Adrian Morar, Mihaela Goje, Ciprian Teodorașcu, Cristian Sandu, Mircea Holiartoc, Ciprian Para, Vlad Conta, Kurt Philippi, Cristian George Neagu, Dorin Frandeș, Alexandru Lăscae.

Lelia Serafinceanu a absolvit studiile de licență și pe cele de masterat la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde s-a bucurat de îndrumarea profesorului Daniel Goiți. În anul 2019, și-a susținut teza de doctorat, cu titlul “Ipostaze ale stilisticii interpretative, reflectate în Années de pèlerinage, Suisse de Franz Liszt”, sub îndrumarea profesorului Gabriel Banciu. În prezent, este angajată ca pianist corepetitor la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și lector universitar la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”. Într-o permanentă dorință de perfecționare, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități importante din universul pianistic. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale de interpretare instrumentală. S-a remarcat în egală măsură ca pianist acompaniator și corepetitor. Din anul 2014, în calitate de angajat al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a acompaniat soliști vocali, atât pe parcursul pregătirii lor muzicale, cât și în cadrul unor evenimente artistice inedite, având ocazia să lucreze cu personalitati remarcabile ale muzicii: soprana Viorica Cortez, maeștrii David Crescenzi, Giuseppe Sabbatini, Victor Dumănescu și Tiberiu Soare.

Actorul Vlad Ivanov s-a născut la Botoșani, unde a absolvit Școala Populară de Artă. În 1995, devenea absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, la clasa profesoarei Sanda Manu. A jucat, în anul al doilea de facultate, în spectacolul ”Pantomimia”, regizat de Dan Puric, pe scena Teatrului Național din București. Tot în 1995, a devenit actor al acestui teatru, timp de peste 15 ani. A jucat în numeroase roluri pe scenele bucureștene, pentru care a fost de două ori laureat la Gala UNITER. A avut peste 50 de roluri în film, fiind cel mai solicitat actor român în producții internaționale. S-a remarcat în ultimii ani în câteva filme de referință ale ciemafografiei românești și europene: ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), ”Polițist, adjectiv” (2009), ”Concertul” (2009), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009), ”Principii de viață” (2010), ”The Whistleblower” (2011), ”Poziția copilului” (2013), ”Snowpiercer” (2013), ”Toni Erdmann” (2016), ”Câini” (2016), ”Un pas în urma serafimilor” (2017), ”Sunset” (2018), ”La Gomera” (2019), ”Servants” (2020), ”Metronom” (2022). A făcut câteva roluri importante în filme de televiziune, seriale și la teatrul radiofonic. Este deținătorul a cinci premii Gopo. A obținut medalia Meritul Cultural și diploma de merit pentru contribuția la prestigiul primei scene românești (2004).

  

Schedule:
23 Aug 2022, 19:00 - 20:00 - Evangelical Church in Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U