Granițe deschise

Panels

Invitați: Radu Uszkai (Academia de Studii Economice, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată - CCEA), Vlad Terteleac (SNSPA)
Moderator: Anda Zahiu (CCEA)

Dezbatere realizată în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Etică Aplicată

Născut chiar în mijlocul perioadei Belle Époque, Stefan Zweig a fost, la maturitate, martor al unor prefaceri radicale ale societății europene cu reverberații pe tot mapamondul. Forțele centrifuge ale naționalismului politic și parohialismului moral au transformat o lume în care granițele ocupau un loc mental mai degrabă retras într-una în care expluzarea celuilalt din corpul politic comun și controlul imigrației au devenit două dintre principalele funcții ale statului. După un Prim Război Mondial și un avans considerabil luat de mișcările politice extremiste în dauna liberal-democraților, Zweig, un real globe-trotter cu vocație de migrant și etern nemulțumit de complicațiile birocratice, obșinuia să glumească prezentându-se drept un “fost scriitor, actualmente expert în vize”.

La un secol distanță, tema granițelor și a barierelor birocratice în calea migrației ocupă, în continuare, un loc central în dezbaterea publică sau în turnul de fildeș academic. De la președinți americani ori premieri maghiari care fac din construcția de ziduri menite să-i țină la distanță pe străini o prioritate, la conflicte militare ce pun din nou în mișcare mase întregi de oameni sau probleme economice ori de mediu ce nu-și găsesc o altă rezolvare în afară de emigrare, secolul 21 aduce cu sine necesitatea unei dezbateri temeinice pe tema granițelor: la ce (mai) sunt folositoare și de ce există, în continuare, atât de multe bariere în calea migrației? Nu ar fi oare preferabilă o lume fără granițe în care, pe lângă mărfuri, capital ori idei, oamenii să poată emigra mai ușor?

Schedule:
23 Aug 2022, 16:00 - 17:40 - Amza Pellea Picturehouse in Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyAsociatia Rosenau Turism Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei friedrich naumann foundation Ambasada Spaniei in Romania Universitatea de Vest Timisoara
Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife Fundatia Eta2U