Cine-concert: Independența Rom

Concerts

Proiecţie de film mut cu sound-design live și inserturi din memoriile Regelui Carol I
Premieră

Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877 (România, 1912, 82 min.)
Regia: Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu
Scenariul: Petre Liciu, Aristide Demetriade, Constantin Nottara
Producători: Leon Popescu, Grigore Brezeanu, Pascal Vidrașcu, Societarii Teatrului Național din București

Irina Margareta Nistor (București) – Vocea Filmelor
Muzica originală – Foley’Ala (București):
Alin Zăbrăuţeanu – foley, electronics, live processing
Maria Petrescu – oboi, flaut drept
Alexandra Andrieș – voce, percuții
Radu Rădescu – percuţie, selecție texte


Foto: Aurel Anghele, portret de George P. A. Healy

„Independența României”, cu subtitlul „Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, este primul film românesc de ficțiune păstrat până azi, realizat cu ocazia aniversării a 35 de ani de la începerea Războiului de Independență din 1877-1878, ca o reconstituire a celor mai importante etape ale acestuia. Unele dintre personaje sunt inspirate din poemele lui Vasile Alecsandri, care făcuseră din Peneș Curcanul, Rodica, Sergentul sau Cobuz adevărate legende. Meritul major al filmului este că, prin utilizarea a peste 80.000 de figuranţi, din care mulți erau chiar veterani ai Războiului de Independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică importantă a epocii, recunoscută ca atare de presa internațională, precursoare a epopeii naționale cinematografice de mai târziu. Este, în același timp, unul din primele filme din lume în care un suveran a apărut atât în calitate de personaj, cât și în secvențe documentare, Regele Carol I acordând producției sprijin financiar și gâzduindu-i o avanpremieră la Palatul Peleș. În film au jucat numeroși actori de notorietate ai Teatrului Naţional de la acea vreme.

Acompaniamentul conceput de ansamblul Foley’Ala aduce o viziune contemporană în abordarea rezolvării coloanei sonore pentru o peliculă de pionierat din cinematografia națională. Soluțiile muzicale propuse plasează atmosfera proiecției într-un context modern, apelând la proceduri inovative de sound-design, în care sunt integrate creativ, prin apelarea la „drone granulare” ingenios tratate, teme și structuri arhetipale din muzica de film, clasică și folclorică, în osmoză cu instrumentele acustice și procesarea electronică live. Pasajele de text inserate pe parcursul proiecției subliniază momentele cheie ale acțiunii filmului, având ca sursă de inspirație memoriile unui personaj istoric direct implicat în luptele pentru cucerirea independenței, domnitorul Carol I. Prin lectură la persoana întâi, criticul de cinema Irina Margareta Nistor suprapune insolit imaginea „Vocii Filmelor” cu cea a „Vocii Regelui”, erou-narator al evenimentelor.

Schedule:
23 Jul 2020, 21:00 - 22:30 - Unirii Square Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov Society German Marshall Fund Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation for Freedom Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Rom Ambasada Olandei
ETA2U