Babylon 4.1

Concerts

Fuziuni improvizatorice Orient-Occident
Premieră absolută

Andrei Kivu (România/Franța) – violoncel, midi-cello, live electronics
Feras Sarmini (Siria/România) – kemençe/lyra politiki, vioară
Noma Shkeir (Siria/România) – oud, voce
Radu Rădescu – percuție (România)
invitată: Elena Ivanca (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca) – actriță

Ideea acestui performance de improvizaţie live s-a născut din dorința de a extinde și amplifica proiectul-pilot Babylon 3.0, realizat în 2018, cu trei muzicieni și un recitator, al cărui concept era centrat pe interferența între muzica clasică persană și muzica balcanică. De această dată Estul întâlnește Vestul într-o combinație inedită, născută din dorința de noi colaborări şi de sondare a unor universuri muzicale diferite. Deschiderea spre confluenţa cu alte culturi i-a determinat pe cei 5 artiști să accepte cu bucurie formula acestui concert, la care iau parte doi muzicieni sirieni stabiliți în România și doi artiști români dintre cei mai bine „antrenaţi” în performance-uri improvizatorice de tip cross-over.

Repertoriul gregorian și bizantin este punctul de pornire bidirecțional al acestui demers artistic, care își propune să pună accentul pe diferențele de personalitate, instrumente și cultură dintre cei implicați, ceea ce face melanjul interesant și delicios, într-un ansamblu de perspective diverse. Și cum în spatele cortinei se află întotdeauna efortul personal și colectiv, muzicienii își propun să ofere ascultătorilor imaginea pe viu a unui real travaliu de a atinge armonia.

Atmosfera unică și irepetabilă a acestei întâlniri de inter-fertilizare între spiritul oriental şi cel occidental este augumentată prin lectura unor pasaje din „Profetul” lui Khalil Gibran, o culegere eseuri poetice despre sensul vieții, considerată azi ca o adevărată Biblie a omului modern.

Schedule:
20 Jul 2020, 19:00 - 20:00 - Unirii Square Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov Society German Marshall Fund Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation for Freedom Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Rom Ambasada Olandei
ETA2U