70 years of the Schuman Declaration. Re-evaluations and reflections on the Future of Europe

Panels

În urmă cu 70 de ani, la 9 mai 1950, fundația Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi a fost pusă într-o declarație istorică bazată pe două principii de bază: pacea și solidaritatea. Scopul principal al acestei inițiative a fost acela de  a reconstrui Europa după daunele imense, umane și economice, cauzate de al doilea război mondial și de tensiunile globale reînnoite provocate de începutul războiului rece. În această declarație, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței la acea vreme, a prezentat un plan de uniune, sub o singură autoritate, a industriilor de cărbune și oțel ale fostilor inamici ai Europei - Franța și Germania. Scopul planului, care a fost dezvoltat de Jean Monnet, a fost să înceapă construirea unei Europe pașnice și mai unite. Privind-o acum, în 2020, putem spune cu siguranță că Declarația Schuman a fost un act foarte curajos, un proiect unic și îndrăzneț pe termen lung al conducerii politice și o materializare a unei viziuni partajate despre o Europă unită care, în final, a reușit să împiedice orice conflict armat între țările europene. Acest proiect al unei Europe pașnice, unite și prospere este încă în curs de desfășurare, dar unii pot susține că a fost atacat sever de diverse crize interne și externe în ultimii ani.
În mijlocul provocărilor globale actuale și al întregii insecurități globale aduse de criza COVID ne întrebăm -  cum percepem moștenirea lăsată în urmă de acești tați fondatori ai Uniunii Europene după 70 de ani? Cât am obținut din aspirațiile lui Schuman în acești ani?  Este acest proiect de cooperare economică și politică sporită pentru o Europă mai unită încă este posibil în anii următori? Trebuie în acest moment să reevaluăm viitorul Europei?

Dorim să reflectăm asupra acestor diverse percepții contemporane ale proiectului de pace vechi de 70 de ani al UE, dar și să privim viitorul UE și să explorăm noi viziuni despre a ajuta Europa să avanseze și să găsească forța și ideile pe care le necesită pentru a depăși provocări viitoare. Pentru aceasta, am invitat astfel o serie de experți din diferite țări și medii diferite să discute toate aceste subiecte și să propună căi de urmat.

Dezbatere publică cu acces ONLINE.

Invitați:
Olivia Toderean (expertă în relații internaționale, co-autoarea volumului “Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie?”)
Antonia Colibășanu (expertă în geopolitică, Geopolitical Futures/ SNSPA)
Ruxandra Ivan (conferențiar univ. Universitatea din București / Directoare European Movement România)

Intervenții online:
Hans-Gert Pöttering (Fostul președinte al Parlamentului European - Germania)
Joachim Umlauf (directorul Goethe Institut, București)
Dan Cărbunaru (jurnalist, directorul Calea Europeană)

Moderatoare: Miruna Butnaru Troncotă (Centrul de Studii Europene, SNSPA)

Schedule:
22 Aug 2020, 11:00 - 13:00 - Schubz Garden in Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov Society German Marshall Fund Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation for Freedom Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Rom Ambasada Olandei
ETA2U