Utoya: 22 iulie

2018, Norvegia, 1h 30min
Utoya: 22 iulie
Editii trecute:
2018
Limba: Norvegiana
Subtitrare: Romana
Regizor: Erik Poppe
Nota IMDB: U - July 22 (2018) on IMDb

Ficiune

Pe 22 iulie 2011, un cetean norvegian pe nume Breivik a produs dou atentate teroriste la Oslo. Primul, explozia unei maini-capcan, a omorât 8 oameni i a rnit peste 200. Al doilea, un atac armat întâmplat la mai puin de dou ore distan, a omorât 69 i a rnit peste 100. Pelicula urmrete încercarea unei adolescente, Kaya, de a supravieui i de a-i salva sora mai mic în timpul celui de-al doilea atac, întâmplat pe insula Utoya, în timpul colii de var a unui partid politic. Filmul a fost turnat într-o singur zi, pe o insul vecin Uttoyei. 

La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia i întreaga lume, regizorul Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia i durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mrturii i fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supravieuitori i filmat într-o singur plan-secven, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocant a masacrului produs de un extremist de dreapta.

Artat în premier mondial la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiiei internaionale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale.

Premii: 1 nominalizare (parte din Selecia Oficiala a Berlinalei 2018)