Nadia Comneci, gimnasta i dictatorul

2016, Romania - Franta, 52min
Nadia Comneci, gimnasta i dictatorul
Editii trecute:
2016
Limbi: Franceza, Romana
Subtitrare: Romana
Regizor: Pola Rapaport
Scenarist: Pola Rapaport
Actor: Nadia Comneci
Nota IMDB:  Nadia Comaneci: la gymnaste et le dictateur
(2016) on IMDb

Productor: Casa de Producție TVR, Roche Production Franța

Documentar

Pe 18 iulie 1976, în faa a 5 milioane de telespectatori uluii, Nadia Comneci (14 ani) ddea o nou definiie perfeciunii, fixând tabela concursului de gimnastic feminin, proba pe echipe, din cadrul Olimpiadei de la Montreal, la 1.00, sinonimul electronic al "Perfect 10"-lui obinut la exerciiul de paralele inegale. De ambele pri ale Cortinei de Fier, oamenii sunt copleii de graia, stpânirea de sine i miestria ei. Filmul vorbete, printre altele, despre momentul Montreal, despre cariera Nadiei (cinci medalii de aur, trei de argint i una de bronz la Jocurile Olimpice, dou de aur i dou de argint la Campionatele Mondiale, nou de aur, dou de argint i una de bronz la Europene) i despre felul în care profilul ei a interacionat cu cel al lui Ceauescu.

Viața Nadiei nu a presupus doar o serie de antrenamente, exerciții perfecte și 5 medalii dintre care 3 de aur. Nadia a trit 28 de ani în comunism. Filmul documentar povestește despre viața unei tinere gimnaste care putea s prseasc țara doar în timpul competițiilor internaționale, despre copilria și primele antrenamente la Onești pân la fuga din România comunist ctre New York doar cu câteva sptmâni înaintea execuției soților Ceaușescu la Târgoviște. Filmul documentar are la baz cartea autobiografic semnat de Nadia Comneci – Scrisori ctre o tânr gimnast. Sunt alternate povești spune din off la persoana I cu interviuri cu personalitți din lumea sportului și cu prietenilor despre viața gimnastei.

Interviuri cu:
Bela Karolyi - antrenorul Nadiei Comneci
Gabriela Geiculescu – gimnast care s-a antrenat la Deva în aceeași perioad cu Nadia
Anghel Drgan - seful grupului de antiterosim din cadrul Securitții în perioada comunist
Emil Hurezeanu – jurnalist la Radio Europa liber care vorbește despre perioada comunist
Luminița Paul - jurnalist specializat in sport și gimnastic
Anda Onessa - actrit, prieten cu Nadia în anii '80

Proiecie realizat cu sprijinul TVR

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin