He named me Malala

2015, Emiratele Arabe Unite - SUA, 1h 28min
He named me Malala
Editii trecute:
2016
Limba: Engleza
Subtitrare: Romana
Regizor: Davis Guggenheim
Scenarist: Davis Guggenheim
Nota IMDB:  He Named Me Malala
(2015) on IMDb

Documentar

Un copil, un profesor, o carte i un creion pot schimba lumea.

Davis Guggenheim a regizat acest documentar care prezint povestea unei tinere femei pakistaneze, activist i laureat a Premiului Nobel pentru Pace, Malala Syousafzai, care a luat poziie în favoarea drepturilor tinerelor fete, mai ales pentru dreptul acestora la educaie, înc de când era foarte tânr. Filmul povestete despre felul în care ea a supravieuit în mod miraculos i cum a devenit înc i mai elocvent în discursul ei, dup ce a fost vânat i împucat de un mercenar taliban.

În dup-amiaza zilei de 9 octombrie 2012, Malala s-a urcat în autobuzul colar din cartierul pakistanez Swat. Un  brbat înarmat a întrebat de numele ei, apoi s-a apropiat i a tras trei focuri de arm. Unul dintre gloane i-a intrat prin partea stâng a frunii, a traversat faa pe sub piele i apoi s-a oprit în umrul fetei. Alte dou adolescente care erau în acel autobuz au fost i ele împucate. Una a fost rnit la mân, cealalt în bra.

Titlul filmului se refer la eroina popular afgan Malalai din Maiwand, dup care i-a fost dat acest nume. Malala este o variant a numelui Malalai care înseamn „trist, îndurerat”. Acesta era numele femeii care a încurajat forele afgane în timpul luptelor de la Maiwand, in 1880, împotriva britanicilor. O alt vestit purttoare a acestui nume este Malalai Joya, activist, scriitoare i fost politician în Afganistan.

În anul 2015, s-a dorit nominalizarea documentarului „He named Me Malala” – „Mi-a spus Malala” la categoria documentar la cea de-a 88 ediie a Premiilor Oscar, dar nu a reuit s obin aceast nominalizare.

În 2014, Malala Yousafzai a primit Premiul Nobel pentru Pace, alturi de Kailash Satyarthi, copilul activist pentru drepturile omului. Academia norvegian le-a acordat premiul „pentru lupta lor împotriva oprimrii copiilor i tinerilor i pentru dreptul copiilor la educaie”. La vârsta de 17 ani, Malala a devenit cea mai tânr persoan care a primit Premiul Nobel.

Premii: 4 premii i 13 nominalizri

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin