He named me Malala

2015, Emiratele Arabe Unite - SUA, 1h 28min
He named me Malala
Editii trecute:
2016
Limba: Engleza
Subtitrare: Romana
Regizor: Davis Guggenheim
Scenarist: Davis Guggenheim
Nota IMDB:  He Named Me Malala
(2015) on IMDb

Documentar

Un copil, un profesor, o carte i un creion pot schimba lumea.

Davis Guggenheim a regizat acest documentar care prezint povestea unei tinere femei pakistaneze, activist i laureat a Premiului Nobel pentru Pace, Malala Syousafzai, care a luat poziie în favoarea drepturilor tinerelor fete, mai ales pentru dreptul acestora la educaie, înc de când era foarte tânr. Filmul povestete despre felul în care ea a supravieuit în mod miraculos i cum a devenit înc i mai elocvent în discursul ei, dup ce a fost vânat i împucat de un mercenar taliban.

În dup-amiaza zilei de 9 octombrie 2012, Malala s-a urcat în autobuzul colar din cartierul pakistanez Swat. Un  brbat înarmat a întrebat de numele ei, apoi s-a apropiat i a tras trei focuri de arm. Unul dintre gloane i-a intrat prin partea stâng a frunii, a traversat faa pe sub piele i apoi s-a oprit în umrul fetei. Alte dou adolescente care erau în acel autobuz au fost i ele împucate. Una a fost rnit la mân, cealalt în bra.

Titlul filmului se refer la eroina popular afgan Malalai din Maiwand, dup care i-a fost dat acest nume. Malala este o variant a numelui Malalai care înseamn „trist, îndurerat”. Acesta era numele femeii care a încurajat forele afgane în timpul luptelor de la Maiwand, in 1880, împotriva britanicilor. O alt vestit purttoare a acestui nume este Malalai Joya, activist, scriitoare i fost politician în Afganistan.

În anul 2015, s-a dorit nominalizarea documentarului „He named Me Malala” – „Mi-a spus Malala” la categoria documentar la cea de-a 88 ediie a Premiilor Oscar, dar nu a reuit s obin aceast nominalizare.

În 2014, Malala Yousafzai a primit Premiul Nobel pentru Pace, alturi de Kailash Satyarthi, copilul activist pentru drepturile omului. Academia norvegian le-a acordat premiul „pentru lupta lor împotriva oprimrii copiilor i tinerilor i pentru dreptul copiilor la educaie”. La vârsta de 17 ani, Malala a devenit cea mai tânr persoan care a primit Premiul Nobel.

Premii: 4 premii i 13 nominalizri

Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania