Documentar
Un copil, un profesor, o carte ºi un creion pot schimba lumea.
Davis Guggenheim a regizat acest documentar care prezintã povestea unei tinere femei pakistaneze, activistã ºi laureatã a Premiului Nobel pentru Pace, Malala Syousafzai, care a luat poziþie în favoarea drepturilor tinerelor fete, mai ales pentru dreptul acestora la educaþie, încã de când era foarte tânãrã. Filmul povesteºte despre felul în care ea a supravieþuit în mod miraculos ºi cum a devenit încã ºi mai elocventã în discursul ei, dupã ce a fost vânatã ºi împuºcatã de un mercenar taliban.
În dupã-amiaza zilei de 9 octombrie 2012, Malala s-a urcat în autobuzul ºcolar din cartierul pakistanez Swat. Un bãrbat înarmat a întrebat de numele ei, apoi s-a apropiat ºi a tras trei focuri de armã. Unul dintre gloanþe i-a intrat prin partea stângã a frunþii, a traversat faþa pe sub piele ºi apoi s-a oprit în umãrul fetei. Alte douã adolescente care erau în acel autobuz au fost ºi ele împuºcate. Una a fost rãnitã la mânã, cealaltã în braþ.
Titlul filmului se referã la eroina popularã afganã Malalai din Maiwand, dupã care i-a fost dat acest nume. Malala este o variantã a numelui Malalai care înseamnã „tristã, îndureratã”. Acesta era numele femeii care a încurajat forþele afgane în timpul luptelor de la Maiwand, in 1880, împotriva britanicilor. O altã vestitã purtãtoare a acestui nume este Malalai Joya, activistã, scriitoare ºi fost politician în Afganistan.
În anul 2015, s-a dorit nominalizarea documentarului „He named Me Malala” – „Mi-a spus Malala” la categoria documentar la cea de-a 88 ediþie a Premiilor Oscar, dar nu a reuºit sã obþinã aceastã nominalizare.
În 2014, Malala Yousafzai a primit Premiul Nobel pentru Pace, alãturi de Kailash Satyarthi, copilul activist pentru drepturile omului. Academia norvegianã le-a acordat premiul „pentru lupta lor împotriva oprimãrii copiilor ºi tinerilor ºi pentru dreptul copiilor la educaþie”. La vârsta de 17 ani, Malala a devenit cea mai tânãrã persoanã care a primit Premiul Nobel.
Premii: 4 premii ºi 13 nominalizãri