Call pentru evenimente la Rnov Debate Forum

Dezbateri, prelegeri, prezentri etc.

Trim într-un spaţiu public invadat de subiecte periferice, tratate în chip isteric, în care temele relevante sunt fie ignorate, fie prezentate superficial. Pentru a gândi, vorbi şi dialoga, civilizat şi argumentat, despre lucrurile cu adevrat importante, organizm, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov, un forum de dezbateri deschis tinerilor din România şi Republica Moldova şi publicului larg. An de an, lectori competenţi şi carismatici prezint prelegeri pe teme semnificative, moderând apoi dezbateri la care sunt invitaţi s participe atât cursanţii Şcolii de Var Astra, cât şi publicul larg.

Festivalul de Film i Istorii Rânov (FFIR) se va desfura anul acesta în perioada 17 – 26 iulie 2020, ediia a 12-a având ca tem principal “Rzboi i Pace”. Peste 50 de proiecii de film, 20 de proiecte artistice, 60 de invitai speciali, 50 de artiti i 40 de studeni bursieri vor fi doar câteva din rezultatele acestei ediii.

În acest context FFIR lanseaz un call deschis pentru universiti, misiuni diplomatice, instituii publice i media, companii, ONG-uri, grupuri de iniiativ i alte entiti interesate, din România i nu numai, pentru organizarea unor evenimente în cadrul Rânov Debate Forum care se încadreaz în tema Festivalului: Rzboi i Pace. Suntem interesai de a explora diferite aspecte ale acestei teme pornind de la argumentaia alegerii ei (vedei mai jos întregul text*) i nu numai.

Locaiile pe care le punem la dispoziie sunt: Grdina Cetii Rânov (open air, scen 6 x 8 metri, sistem sonorizare, maximum 1800 de spectatori), cortul de evenimente (indoor, scena 1,80 x 5 metri, sistem sonorizare, maximum 200 de spectatori).

Cei interesai trebuie s trimit pân în data de 22 martie 2020 ora 24:00 pe adresa de email proiecte@ffir.ro urmtoarele informaii:

Tema evenimentului
Tipul evenimentului (ex: dezbatere, prelegere, prezentare etc.)
Numele moderatorului
Numele invitailor
Datele posibile când poate fi implementat (în intervalul 17 – 26 iulie 2020)
Durata (maximum 120 de minute)
O descriere a subiectelor abordate (minim 500 de caractere)
Costuri implicate (ex: cazare, transport, onorarii)

Pentru orice detalii suplimentare v rugm s ne contactai la: proiecte@ffir.ro sau 0727 642 858. De asemenea v putei face o imagine despre nivelul i abordrile de la Rânov consultând programul dezbaterilor din 2019 i 2018.

-------

* În secolul XX a aprut pentru prima dat în istorie conflictul global, care a influenat destinele tuturor oamenilor de pe planet. Conflictele din prezent – dei sunt aparent locale - au, de asemenea, efecte la nivel global (s ne gândim numai la milioanele de refugiai din Orientul Mijlociu care au ajuns în ultimii ani în Europa i nu numai). Modul în care s-a reglementat pacea dup conflicte s-a dovedit a nu fi de cele mai multe ori unul eficient, generând, mai devreme sau mai târziu conflicte noi.

Suntem totui 2-3 generaii care nu tim ce înseamn un rzboi i urmrile lui (foamete, distrugere, haos, victime, deportri etc.) pentru c în Europa nu a mai fost un conflict major din 1945. Dar ne plac filmele i jocurile cu eroi rzboinici. Ba chiar ne folosim de simboluri de trist amintire în “jocurile” noastre nevinovate în viaa cotidian.

Crete în rândul unei anumite pri a societilor noastre naionalismul, agresivitatea, admiraia pentru “comandani” de oti i lideri supremi. Pare c toi ne ateptm s înceap WW3 dar nu facem nimic la nivel personal s domolim agresivitatea din jurul nostru. Tehnologia ne conecteaz cu lumea larg dar indivizii sunt tot mai izolai i mai puin tolerani. Rul i binele au devenit banalitate, valori relative. Rzboiul i Pacea sunt instrumente electorale. Dinamica Marilor Puteri se schimb destul de rapid. Cum arat rzboiul viitorului? Sau deja se întâmpl? Ne-am “plictisit” de pace?

 

 

 

 

 

Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Barsov Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation NATO - 70 de ani
GMF Banca Comerciala Romana Eta2U
Banca Transilvania CEC Trencadis