Oana Pellea, un om liber vorbind despre libertate

Teatru

Prima ediie a FFIR s-a întâmplat de-a lungul unui weekend ploios de septembrie 2009. Festivalul a început timid, într-o vineri, pentru a se încheia, duminic sear, cu un eveniment de gal: Oana Pellea prefaând proiecia filmului „Mihai Viteazul”. Oamenii care umpluser sala cinematografului local (pe atunci, fr nume) o urmreau cu uimire i admiraie pe actria care nu îi ascundea emoia de a le vorbi din faa ecranului pe care strjuia imaginea tatlui su în chip de domnitor. Acela a fost primul mare moment din istoria festivalului rânovean.
 
Patru ani mai târziu, urmând un gând care se nscuse în acea duminic ploioas de septembrie, marea actri a revenit la Rânov pentru a marca un alt moment încrcat de semnificaii: cinematograful micuului ora transilvnean primea numele de Amza Pellea.
 
În 2019, Oana Pellea vine pentru a treia oar la Festivalul de Film i Istorii Rânov pentru a susine o conferin despre libertate. Tema festivalului, dar i una dintre valorile majore ale vieii i carierei actriei, valoare pentru susinerea creia nu a ezitat s se pronune de zeci, de sute, de mii de ori în anii de pe urm. Cine i-a urmrit interveniile din spaiul public, fie de pe reelele de socializare, de pe mediile clasice de comunicare ori din conferinele publice, a avut ansa s descopere un artist profund angajat în viaa cetii i a semenilor si. 

Alturi de alte câteva (nu prea multe, din pcate) nume mari ale scenei i ecranului românesc, Oana Pellea înelege s îi cultive, în acelai timp, o carier artistic excepional i un profil de intelectual implicat, ce a ajuns, pentru zeci de mii de oameni, un reper moral incontestabil. Actria care rscolete, tulbur, interogheaz, emoioneaz în „Scaunele” i „Oscar i Tanti Roz” la teatrul Bulandra, „Frumos e în septembrie la Veneia” i „Idolul i Ion Anapoda” la ARCUB, „N(AUM)” la unteatru, „Livada de viini”, „Efectul razelor gamma asupra crielor lunatice” i „M tot duc” la Metropolis, vorbete rspicat pe temele fierbini ale contextului social-politic, în intervenii memorabile pe Facebook, pe TV ori în întâlniri cu angajai ai marilor corporaii sau ai firmelor i ONG-urilor aflate la început de drum. 

La începutul anilor ’90, când domnul Liviu Ciulei revenise în România i monta, la Bulandra, „Visul unei nopi de var” i „Deteptarea primverii”, Oana Pellea scria, pe un afi instalat la intrarea slii Izvor (acum, Liviu Ciulei) a teatrului: „Suntei visul i deteptarea noastr!”. La trei decenii distan, Oana Pellea ne poteneaz visele i ne îndeamn s ne pstrm contiina deteapt, într-un cotidian exerciiu de libertate produs de un om liber.  

Acces pe baz de bilet la locaie i pe eventbook.ro

Foto: Ctlina Flmânzeanu

Program:
25 Iul 2019, 20:00 - 21:10 - Cetatea Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Barsov Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation NATO - 70 de ani
GMF Banca Comerciala Romana Eta2U
Banca Transilvania CEC Trencadis