dezbatere : Patrimoniul ca resurs

Panel-uri

Pe plan mondial, patrimoniul cultural nu mai este de mult îneles ca o relicv ce reprezint doar o povar pentru bugetele naionale, ci ca o adevarat resurs, a crei exploatare inteligent aduce beneficii din multe puncte de vedere. Patrimoniul cultural este în sine inestimabil, dar „valoarea” sa poate fi msurat prin estimarea impactului pe care îl are asupra economiei, mediului, a culturii, a societii în ansamblul su.

În România trim o perioad de accentuat erodare a sistemului de protecie i gestiune a patrimoniului cultural, afectat de blocaje legislative, normative i administrative i marcat de o perpetu lips de resurse – atât financiare cât i umane.

Ce argumente aducem atunci când vorbim despre valoarea patrimoniului nu doar în registru cultural, ci depre plus-valoarea pe care acesta o aduce  i care se reflect în plan economic i social? Este patrimoniul nostru cultural capabil de a ne ameliora calitatea vieii? Sunt autoritile contiente de impactul amplu i de durat pe care patrimoniul cultural îl are asupra comunitilor la scar local, regional sau naional? i dac da, atunci de ce nu sunt mai eficiente în protejarea efectiv a patrimoniului? Putem oare fiecare s contribuim – atât individual cât i prin comunitile din care facem parte – la punerea în valoare a patrimoniului i implicit la „exploatarea” sa ca resurs?

Iata doar câteva întrebri cheie ce constituie tot atâtea puncte de plecare pentru dezbaterea „Patrimoniul ca resurs” organizat de Institutul Naional al Patrimoniului. Dezbaterea va fi acompaniat de câteva scurte filme documentare – realizate  de Asociaia Arché i reunite  sub genericul „Oamenii Patrimoniului” – care prezint poveti de succes ale unor oameni care au reuit s reactiveze comuniti locale din România prin iniiative de salvare a patrimoniului. 

Program:
26 Iul 2018, 16:00 - 18:00 - Cinema Amza Pellea (Rasnov)
Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania