teatru : Ileana, Principes de Romnia

Teatru

Dramatizare de Edith Negulici, dup romanul autobiografic ,,Triesc din nou” de Ileana Principesa de Romania
Adaptare scenica: Liana Ceterchi
Un spectacol de şi cu LIANA CETERCHI
Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DAC PENTRU FEMEI, în parteneriat cu UNITER, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Cultural şi Mânastirea "Schimbarea la Faţ” din Ellwood City, Pennsylvania, USA, a creat un spectacol care s omagieze memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, un destin care s-a desfşurat între palat şi mânstire, pe fundalul celor dou rzboaie mondiale, într-o perioad de mari frmântari din istoria Europei. Spectacolul Ileana, Principes de România aduce la lumin o parte esenţial din istoria României.

Spectacolul despre viaţa principesei Ileana este o evocare plin de farmec şi dramatism a principalelor momente din viata autoarei şi a istoriei trite.

,,Da, s triesc din nou, pentru c dup ce am plecat de acas, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moart. Nu împrejurrile au fost greu de suportat, ci însşi nevoia de a tri. Nu m-am îndoit  nici o clip  de necesitatea  fizic a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei…Dar in interior, „eul” care exist independent de mama, soţia, prietena care eram – „eul” esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndeprtat de poporul meu.” (Principesa Ileana).

 

Privit prin prisma celor 100 de ani de la naşterea sa, destinul Principesei Ileana se distinge ca fiind emblematic pentru cursul istoriei contemporane. El st sub zodia refugiului, începând cu frageda copilrie, ce i-a fost marcat de refugiului la Iaşi, în timpul Primului Rzboi Mondial, apoi refugiat într-un exil impus de fratele ei Carol II, care nu i-a permis s se reîntoarc în România, nici mcar pentru a-şi îngriji mama, nu ca fiic iubitoare, ci ca infirmier de meserie. Urmeaz refugiul impus de nou instauratul regim prosovietic, şi deci anti-german, ceea ce o afecteaz fiind cstorit cu Arhiducele Anton de Habsburg, considerat inamic. Odat cu abdicarea Regelui Mihai, urmeaz refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale, mai apoi, neacordarea azilului în Elveţia, Argentina, deloc prietenoas sub Peron şi în final Statele Unite ale Americii, care o primesc. Iar la 52 de ani, autorefugiul su la mânstire, pe calea deschis ei de Domnul, cum singur mrturiseşte: ,,Aceasta este unica şi singura cale deschis pentru mine…rspunsul la orice fel de îndoiala st în chiar cuvintele Domnului Nostru Isus Christos:,,Ce-i aceasta pentru tine? Urmeaz-m!” Aşa voi face! Aşa s m ajute Dumnezeu! Fac-se voia Ta!”

Dar tot acest parcurs a fost unul exemplar, a fost traiectoria unei lupttoarea, Principesa Ileana s-a luptat pentru alţii, a fost în slujba poporului ei, în slujba celor in nevoie… A realizat spitale, cantine, scoli de infirmiere, tot felul de modalitţi de a strânge fonduri pentru rniţi, orfani, bolnavi, sraci, cei mai putin norocoşi decat ea, care era fiica unui Rege important, Ferdinand Integratorul şi a unei Regine de excepţie, Regina Maria a României. 

Viaţa Principesei Ileana, devenit Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimeaz în faţa posteritţii.

Acces gratuit la reprezentaţia de la Bastionul Testorilor Braşov.
Acces pe baza de invitaţii la reprezentaţia din Grdina Schubz Raşnov.

Program:
22 Iul 2018, 21:00 - 22:30 - Bastionul Testorilor (Brasov)
23 Iul 2018, 21:00 - 22:30 - Grdina Schubz (Rasnov)
Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania