concert : Sebastianna
cu Andrei Kivu & Irina Ungureanu

Concerte

Perspective i nuane în muzica lui Bach, cu fragmente din cronica Annei Magdalena Bach (premier)

Andrei Kivu – violoncel (Bucureti/Paris)
Irina Ungureanu – actri (UNATC)

Johann Sebastian Bach i-a dedicat celei de-a doua soii, Anna Magdalena, mai multe compoziii, fiind limpede c ea trebuie s fi avut o aplecare aparte spre muzic, poate chiar talent. Nu e exclus ca Anna Magdalena, stându-i mereu alturi i având solide cunotinte muzicale, s fi participat pe ci greu de ghicit la elaborarea unor lucrri. Speculaii recente ale unor muzicologi o indic drept autoare a câtorva compoziii atribuite lui Bach. Anna Magdalena a murit în 1760, la zece ani dup dispariia lui Johann Sebastian, în srcie i prsit de familie. Abia secolul XX este cel care îi face dreptate, scoând-o în chip misterios din uitare, prin apariia „Scurtei cronici a Annei Magdalena Bach”, semnate de Esther Meynell (ediia în limba român: Humanitas, 2007). La limita dintre biografie i ficiune, cartea conine informaii de o surprinztoare bogie i acuratee, dar, mai ales, prin marea ei for de sugestie, îl face pe Bach s triasc în paginile ei mai intens decât în orice alt lucrare care i-a fost închinat, devenind astfel cea mai citit carte despre cantorul de la Leipzig. Concertul-lectur „Sebastianna” aduce împreun câteva compoziii de Johann Sebastian Bach – transcripii originale ale violoncelistului Andrei Kivu dup Sonate i Partite pentru vioar, la care se adug micri din Suitele pentru violoncel, alternate cu fragmente desprinse din cronica Annei Magdalena Bach, în lectura actriei Irina Ungureanu.

Andrei Kivu este violoncelist român, nscut la Bucureşti. A studiat violoncelul în România, cu Anca Vartolomei, şi a avut onoarea de a colabora cu mari artişti precum David Hykes, Sigfried Palm, Evan Parker, Kifu Mitsuhashi, Mara Dobresco şi alţii. A cântat ca solist cu orchestre de prestigiu din Europa i Statele Unite ale Americii. Concertele sale au fost difuzate în direct la numeroase posturi de radio şi televiziune din lumea întreag. A fost invitat s predea în mai multe rânduri la universiti i academii de muzic din Statele Unite ale Americii (New York, Minnesota, California), Israel i Ungaria. De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii şi distincţii muzicale. Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor pentru violoncel de Bach într-un singur concert (Paris, 2009, dar i Rânov 2011) şi primul violoncelist român care a transcris şi cântat Sonatele şi Partitele pentru vioar de Bach (Paris, 2017). Pân în prezent, este şi singurul violoncelist român invitat s cânte la Royal Festival Hall (Londra), Lincoln Center (New York), Onassis Cultural Centre (Atena) şi la mari festivaluri internaţionale din Europa, Statele Unite ale Americii i Australia. A aprut ca solist şi/sau invitat de onoare al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri şi DVD-uri cu o larg distribuţie internaţional. Începând din 2009, trieşte la Paris. Este membru al International School of Ki (din 2001) i al Harmonic Presence Foundation, New York/Paris (din 2007). Info website

Actria Irina Ungureanu a absolvit Universitatea Naional de Art Teatral i Cinematografic (UNATC) din Bucureti, Facultatea de Teatru, în anul 2008, urmând un masterat i un doctorat la aceeai universitate. A participat la workshop-uri i masterclass-uri susinute de David Esrig, Andrei erban, Nikita Mihalkov, Vladimir Granov i Augusto Omolu. A urmat cursuri de scrim i acrobaie scenic, arte mariale, echitaie i dansuri braziliene. A obinut premiul pentru cea mai bun actriţ în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC (2008). Este laureat a Premiilor municipiului Bucureşti pentru art şi cultur, secţiunea artele spectacolului (2009). A participat în mai multe rânduri la Festivalul Naional de Teatru i Festivalul Uniunii Teatrelor Europene, precum i la Festivalul Internaional Shakespeare. Pe parcursul anilor, a colaborat cu Teatrul Odeon, Teatrul L.S. Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Dramaturgilor Români, Circul Metropolitan, precum i cu teatre din ar (Teatrul George Ciprian din Buzu, Teatrul Fani Tardini din Galai) i cu teatre independente (Godot Café-Teatru, Teatrul Coquette). A lucrat cu regizorii Andrei erban, Alexandru Darie, Beatrice Rancea, Iarina Demian, Adrian Pintea, David Schwartz i alii. Cele mai recente premiere includ roluri în spectacolele „Autorul e în sal” (regia Dan Tudor, Teatrul Dramaturgilor Români) i „Alice în ara minunilor” (regia Octavian Jighirgiu i Bogdan Stanoevici, Circul Metropolitan Bucureti). În prezent, lucreaz ca lector la clasele de actorie de la UNATC i la Fundaia Calea Victoriei. Alte experiene includ recitaluri de poezie, teatru radiofonic, înregistrri de voci, roluri în filme de scurt-metraj i la teatru TV. Este vicepreedinte la Asociaia cultural Intersectio, manager i profesor la Studio Galapagos. A publicat volumul ,,Influenele teatrului nipon în sfera interculturalismului european”, la Editura Tracus Arte (2017).

Producţie proprie pentru FFIR cofinanţat de UCIMR (Uniunea de Creaie Interpretativ a Muzicienilor din România)
Event Facebook

Acces gratuit

Program:
27 Iul 2018, 19:00 - 20:00 - Biserica Evanghelica (Rasnov)
Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania