cine - concert : Shiraz - A Romance of India
cu Irina Margareta Nistor & Foley'Ala

Concerte

Proiecţie de film mut cu sound-design live i o introducere din Salman Rushdie
Shiraz – A Romance of India* (UK, Germania, India, 1928), regia: Franz Osten

Foley’Ala (Bucureti):
Alin Zbruţeanu – foley, electronics, live processing
Alexandra Andrieş – voce, electronics, percuţii
Maria Petrescu – oboi
Radu Rdescu – percuţii
invitat: Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor

 „Shiraz” este o poveste puternic, bazat pe legenda romanat a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii: Taj Mahal. Shiraz, fiul unui olar, este ca un frate pentru Selima, o fat cu origini nobile, salvat dintr-o ambuscad în fraged pruncie. În timp, Shiraz se îndrgostete de Selima, iar când aceasta este rpit de sclavi i vândut prinului Khurram, Shiraz o urmeaz în Agra, unde îi risc viaa pentru a o proteja. Selima este pus în faa unei alegeri dificle: va accepta iubirea prinului sau se va întoarce la dragostea ei din copilrie?

Franz Osten (1876–1956), regizor i actor german, cunoscut pentru „Ochsenkrieg” (1920) i „Untouchable Girl” (1936), a realizat „Shiraz” ca a doua parte dintr-o trilogie de filme mute inspirate din miturile i legendele indiene, din care mai fac parte „The Light of Asia” (1926) i „A Throw of Dice” (1929). Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea o surpriz de proporţii: traducerea în limba englez a cartoanelor originale ale filmului (în limba englez), este realizat, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Formaţia Foley’Ala este o trup tânr, nscut în anul 2013, ca o formul ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Primii doi membri din componenţa formaţiei sunt colegi în Fanfara Extraterestr şi Poetrip, colective experimentale de muzic electronic improvizat, Alin Zbruţeanu activeaz în formaţiile Jazzadezz, Omelette, Kepler not Kopernikus i Karpov not Kasparov, Alexandra Andrieş este un promiţtor artist vizual, iar Maria Petrescu este un interpret experimentat al oboiului, cu specializare în muzica veche (România, Olanda), având reedina actual în Bruxelles. Formaţia creeaz un ambient acustic original, interpretat live sub forma unei cvasi-improvizaţii de (re)construire a coloanei sonore pentru pelicule care au marcat istoria cinematografiei. Soluţia la care recurge formaţia se apropie de maniera de rezolvare specific atmosferei sonore din teatrul radiofonic (live foley), în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live.

Abordarea electronic urmreşte s ating zone inedite de explorare, caracteristice erei sintetizatoarelor. Formula instrumental a formaiei, în diferitele sale proiecte, este variabil, incluzând uneori, în funcie de necesitile rezolvrilor sonore, un violoncel sau o vioar. Printre proiectele formaiei (prezentate integral la FFIR) se numr cine-cncertele: „The Wind” (SUA, 1928, regia Victor Sjöström), „Tabu” (SUA, 1931, regia Friedrich Wilhelm Murnau), „Puzzle suprarealist” (Frana, 1924-1929, scurt-metraje de avangard) i „Genuine” (Germania, 1920, regia Robert Wiene). Criticii de film Tudor Caranfil şi Irina Margareta Nistor au fost adesea invitaţi s prefaţeze spectacolele de film şi muzic ale formaţiei. Info website

Producţie cofinanţat de UCIMR (Uniunea de Creaie Interpretativ a Muzicienilor din România)
Cu sprijinul: British Council Romania, Institutul Cultural Român i Festivalul Filmului European
* restaurat de British Film Institute (2017)
Event Facebook

Acces gratuit

Program:
26 Iul 2018, 21:30 - 22:30 - Cetatea Rasnov
Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania