Poveşti de dragoste. Spectacol-lectur multimedia cu muzic live

Concerte

Dramatizare dupã trei povestiri de Ludmila Petruşevskaia, cu poeme de Alexandr Blok, improvizaţie şi proiecţii video.
Spectacol dedicat centenarului Revoluţiei Ruse
Sânziana Tarţa – actriţã
Attila J. Szabó – violoncel
Muzicã originalã: Csaba Boros
Concept & visuals: Radu Rãdescu

Punctul de plecare şi argumentul pentru realizarea acestui proiect este împlinirea, în acest an, a unui secol de comunism şi dorinţa de a prezenta, prin muzicã, imagine şi naraţiune, o posibilã istorie personalã a unui cetãţean supus vitregilor istoriei recente. Echipa proiectului este formatã din trei tineri artişti: un compozitor, un muzician şi o actriţã, reuniţi într-un concept bazat pe structura unor proze scurte dramatizate într-un scenariu construit pe modelul monodramei. Spectacolul prezintã destinul unei femei care trãieşte în Uniunea Sovieticã şi care parcurge, în etapele vieţii sale, o perioadã plasatã între ultimii ani ai erei staliniste şi primii ani de dupã destrãmarea URSS. Sursa de inspiraţie în a spune povestea în episoade a acestui cetãţean sovietic este volumul „Poveşti de dragoste” al Ludmilei Petruşevskaia (Editura Polirom, 2014, traducerea Antoaneta Olteanu), din care au fost selectate trei naraţiuni încãrcate, în doze diferite, de farmec şi macabru, realism şi fantastic, opresiune şi umor. Una dintre aceste istorisiri l-a inspirat pe compozitorul Csaba Boros sã scrie, special pentru acest eveniment, douã cântece pentru voce şi violoncel pe versuri de Aleksandr Blok, poet rus de la cumpãna dintre secolele XIX şi XX, martor al Revoluţiei Ruse.

Lectura este însoţitã de un suport muzical improvizatoric live, realizat în manierã electro-acusticã de cãtre violoncelistul Attila J. Szabó, care devine astfel partenerul tãcut de dialog al actriţei Sânziana Tarţa, cea care o întruchipeazã pe protagonista spectacolului. Proiecţiile multimedia vin sã ilustreze vizual reperele vieţii personajului: amintirile din perioada studenţiei moscovite, amestecate dulce-amar cu fragmente din perioada maturã, de auto-izolare într-un sat dintr-o gubernie îndepãrtatã, şi cu relatãrile emoţionantei sale pasiuni târzii, din anii de pensie, pentru cinema. Este o propunere care sperãm sã-i reuneascã deopotrivã pe iubitorii de muzicã, literaturã şi film.

Eveniment Facebook

Proiect cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Program:
29 Iul 2017, 18:00 - 19:00 - Biserica Evanghelica (Rasnov)
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin