Ein feste Burg. Memoria fortificaţiilor de piatr

Concerte

Concert extraordinar în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer
Organizat de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, în colaborare cu Asociaţia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei şi în parteneriat cu Centrul pentru Educaţie Vizual şi Antropologic, Biserica Evanghelic C.A. Fgraş şi Biserica Evanghelic Sf. Margareta Mediaş.

Marina Constantinescu – lectur
Melinda Sámson – sopran
Attila J. Szabó – violoncel
Péter Kõvári – org

Biserica evanghelic fortificat din Felmer este unul din cele mai vechi monumente din Ţara Fgraşului. Prima faz de construcţie dateaz înc din sec. XIII, biserica fiind apoi modificat şi extins în sec. XV şi XVIII. La fel ca multe biserici-cetţi ţrneşti din Transilvania, prsite dup exodul masiv al saşilor de dup 1990, a intrat într-o faz avansat de degradare. Din anul 2013, Asociaţia Renascendis a preluat în administrare ansamblul bisericii fortificate rurale din Felmer şi a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelic C.A. Fgraş pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural ssesc din Ţara Fgraşului.

Acest eveniment îşi propune s vin în sprijinul demersurilor de recuperare a unui monument istoric de valoare, printr-un concert-lectur în care se vor face auzite creaţii muzicale de Bach, Abel, Haydn, Mozart, Pachelbel, Franck, şi versuri de Ioana Ieronim, din volumul „Triumful paparudei”, care vorbesc despre disoluţia comunitţii sseşti şi despre nostalgia copilriei petrecute în spaţiul multicultural transilvnean.

Orga portabil este pus la dispoziţie prin bunvoinţa Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş, mulţumiri Edith H. Toth.

Programul zilei:
ora 15.00
Mas ţrneasc – curtea casei parohiale evanghelice (tarif 50 lei/ persoan, pe baz de înscriere la contact@renascendis.org sau la 0268.255.558)
ora 19.00
Concert „Ein feste Burg” – biserica evanghelic (intrarea liber)
ora 21.00
Proiecţie de filme – biserica evanghelic şi ruina fostei şcoli evanghelice (intrarea liber):
- documentar „Satul, biserica şi poveştile mele” (2011, 52 min.), regia Mihai Dragomir, productor Asociaţia Mioritics;
- scurt-metraje realizate de liceeni din Fgraş, în cadrul atelierelor „DocT – Documenting through Technology”.

Intrarea la concert şi proiecţie este liber, donaţiile sunt încurajate.
Info donaţii 

Despre biseric

Despre satul Felmer: [ro][de] 

Eveniment FB

Program:
05 Aug 2017, 19:00 - 20:00 - Felmer, jud. Brasov
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin