Dilema cavalerului George. Reforma protestant ntre Wittenberg şi Braşov

Concerte

Muzic din tradiţia evanghelic şi extrase din opera lui Martin Luther
Concert dedicat aniversrii a 500 de ani de la Reforma Protestant
Vitruvius Trio:
Claudia Codreanu – mezzosopran
Andrei Kivu – violoncel
Edith H. Toth – org
Invitat: actriţa Sânziana Tarţa – lectur

Descoperirea prin muzic a legturii omului cu divinitatea este un privilegiu pentru orice interpret, iar calea spre împlinire spiritual pe care Martin Luther a oferit-o poporului su şi lumii – din dorinţa de a scoate la lumin adevrul, morala, puritatea, şi simplitatea – a deschis noi orizonturi nu numai în concepţia fundamentelor bisericii creştine, ci şi în viaţa cultural a întregii Europe. În perioada în care s-a refugiat în cetatea Wartburg din calea mâniei stârnite în sânul Bisericii Catolice, a fost cunoscut sub numele conspirativ de „cavalerul George”. A fost şi un important imnograf, alturându-i-se mai târziu în creaţia muzical Calvin, Schütz sau Bach, compozitori care au creat, dincolo de imnuri, în diverse alte genuri şi forme muzicale religioase: coralul, oda, cantata, oratoriul sau patimile. La mai puţin de 30 de ani de la formularea ideilor înnoitoare ale lui Luther, Reforma protestant a ptruns şi în Transilvania (1543), unul dintre primii si reprezentanţi fiind umanistul sas Johannes Honterus din Braşov, autor al lucrrii muzicale „Odae cum harmoniis” (1548).

Programul acestui concert altur compoziţii de muzic vocal sacr din tradiţia protestant, piese instrumentale pentru org şi transcripţii inedite pentru violoncel ale unor partite şi sonate pentru vioar de Bach (prezentate în premier în România). Astfel, contextul istoric, social, cultural şi spiritual al secolului XVI, cu influenţele veacurilor anterioare, a condus pe întregul continent şi la o reform (inclusiv în sensul de re-form) muzical, fr de care nu s-ar fi putut atinge performanţele creatoare şi interpretative din practica cotidian a prezentului.

Proiect cofinanat de Uniunea de Creaie Interpretativ a Muzicienilor din România

Eveniment FB

Program:
30 Iul 2017, 18:00 - 19:00 - Biserica Evanghelica (Rasnov)
Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin