Istorisirile unei Regine

Concerte

Spectacol-colaj inspirat din Povetile Reginei Maria a României

Simona Bondoc – actri (societar de onoare a Teatrului Naional din Bucureti)
Attila József Szabó – violoncel (Cluj-Napoca)
Claudia Codreanu – mezzosopran (Bucureti)
Costin Soare – chitar (Bucureti)

Muzic original: Felicia Donceanu
Concept i dramatizare: Radu Rdescu

Acest proiect aduce împreun cu o actriţ, o compozitoare şi trei tineri muzicieni, uniţi în ideea de a recrea atmosfera celor mai frumoase scrieri pentru copii, dar şi a „Însemnrilor zilnice" ale Reginei Maria a României, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii si, în anul în care se împlinesc 100 ani de la moartea mezinului reginei, Principele Mircea (1913-1916), şi, în acelaşi timp, 100 de ani de la intrarea României în Primul Rzboi Mondial.

Cursul implacabil al istoriei a fcut ca, din nefericire, aceste dou evenimente s fie legate: la doar trei ani, Principele Mircea s-a stins în urma unei afecţiuni cauzate de un mesager sosit de pe front la Bucureşti. Dar acesta nu este singurul argument. Lucrarea istoricului Filip-Lucian Iorga, „Copilrie regal" (aprut în 2014 la Grupul Editorial Corint), conţinând un album cu fotografii din fondul Arhivelor Naţionale ale României cu toţi copiii dinastiei regale a României (şi care, în 2013, s-a constituit într-o expoziţie de fotografie cu acelaşi nume) a fost sursa de inspiraţie în a spune povestea celor şase vlstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria.

 

„Poveştile Reginei Maria a României" au fost tiprite pentru prima dat în 1921, la editura Cartea Româneasc, şi reeditate în 2011, la editura Curtea Veche. Dou dintre aceste încânttoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa" şi „Baba Alba", au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu s scrie, special pentru acest eveniment, patru cântece pentru voce şi chitar pe versuri extrase din aceste poveşti, care vor fi prezentate în prim audiţie absolut, în interpretarea Claudiei Codreanu şi a lui Costin Soare.

Spectacolul-lectur va fi însoţit de un suport muzical improvizatoric live, realizat în manier electro-acustic de ctre violoncelistul Attila József Szabó, care va deveni astfel partenerul tcut al naraţiunii. Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se vor amesteca dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilrie petrecut în Anglia, cu mrturiile dureroase din timpul rzboiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale. Este o propunere care sperm s-i reuneasc deopotriv pe iubitorii mici şi mari de basme.

Spectacol în cadrul temelor: „Carol I: 150 de ani de la urcarea pe tron şi 135 de ani de la încoronarea ca Rege al României” şi „1916: un secol de la intrarea României în Marele Rzboi”.

INTRAREA LIBER

Eveniment Facebook

Program:
05 Aug 2016, 15:30 - 16:30 - Cinema Amza Pellea (Rasnov)
Primaria Rasnov Mioritics Banca Comerciala Romana Romanian Business Consult Institutul Cultural Roman Banca Transilvania Erbasu SA Uniunea de Creație Interpretativ a Muzicienilor din Romnia Allen Overy
Clinica Zetta Muzeul National Cotroceni Muzeul Judetean de Istorie Brasov Golin Crama La Salina Aqua Carpatica Global Focus CenterPorsche Romania Gaurean & Asociatii