Official Selection 2018

Juriul: Pierre-Henri Deleau, Irina Margareta Nistor, Gabriela Albu, Claudia Nedelcu Duca

1950: The Nationalist Uprising / 1950: La Insurrección Nacionalista
Regizor: José Manuel Dávila Marichal
Puerto Rico - 2017
Cinci portoricani, care au participat la insurecia naionalist din 1950 pentru eliberarea teritoriului Puerto Rico de sub administraia Statelor Unite ale Americii vorbesc despre istoria acestei btlii uitate şi consecinţele pe care înfruntarea celui mai puternic guvern din lume le-a avut asupra lor.

Spain in two trenches. The Civil war in color / España en dos trincheras, la Guerra Civil en color
Regizor: Francesc Escribano & Lluis Carrizo
Spania - 2016
Un documentar în care, pentru prima dat, s-au digitalizat şi s-au colorat materiale de arhiv din Rzboiul Civil spaniol pentru a crea ceva unic: Rzboiul Civil aşa cum nu a mai fost vzut pân acum – în culori.

Operation Wedding / Operācija Kāzas
Regizor: Anat Zalmanson-Kuznetsov
Israel, Letonia - 2016
Leningrad, 1970. Un grup de tineri evrei sovietici, crora li s-au refuzat vizele de ieşire din ţar pune la cale „deturnarea” un avion fr pasageri şi fuga din ţar. 45 de ani mai târziu, realizatoarea de film Anat Zalmanson-Kuzneţov dezvluie povestea captivant a prinţilor ei, lideri ai grupului fugar, „eroi” în Occident, dar „terorişti” în Rusia, chiar i în prezent.

Free Dacians / Dacii liberi
Regizor: Andrei Gorgan & Monica Lazurean-Gorgan
România - 2018
Locuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog care fac parte dintr-un grup de reconstituiri istorice, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţii la Congresul de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comun pentru daci. Dar fiecare dintre ei are viziuni diferite despre un episod istoric, care devine din ce în ce mai cunoscut în România.

Every Soul of My Body / Tutte le anime del mio corpo
Regizor: Erika Rossi
Italia - 2017
Dup ce gseşte jurnalul de rzboi al mamei sale, scris în timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, o fiic descoper cine era mama ei cu adevrat. O cltorie în istoria unei familii, în relaţia dintre o mam şi fiica ei, în secretele pe care le pstrm şi motivele pentru care alegem s facem asta.

Memory of Missionaries / Mémoire de Missionnaires
Regizor: Delphine Wil
Belgia - 2017
În secolul trecut, oameni ai bisericii au mers în Congo ca s duc mai departe Cuvântul lui Dumnezeu. În „Mémoire de Missionnaires”, ultimii martori ai acelor vremuri îşi povestesc amintirile. Experienţele trite, contradicţiile şi şocul cultural îi marcheaz pentru totdeauna. Amintirile lor adeseori mrturisesc o parte a istoriei colonial, despre care se comenteaz de multe ori, dar care nu este recunoscut. Ei ofer o perspectiv critic lucid asupra creştinrii Africii.

Pawn Sacrifice / Zhertva na peshki
Regizor: Assen Vladimirov
Bulgaria - 2018
Martie 1943. Germanii anunţ c au gsit mormintele a zeci de mii de ofiţeri polonezi ucişi de ruşi. Naziştii reunesc într-o comisie internaţional experţi renumiţi în medicina legal. Bulgaria este reprezentat de anatomopatologul Marko Markov. Aceasta este povestea doctorului Markov, un om obişnuit,prins în vâltoarea istoriei.

ZAPORA
Regizor: Konrad Starczewski
Polonia - 2016
Un documentar despre unul din comandanţii invincibili ai mişcrii de rezistenţ din Polonia, unul din aşa-zişii „Cichociemni” („Tcuţii nevzuţi”) – maiorul Hieronim Dekutowski. Aceasta este o mrturie a subordonaţilor, colegilor, prietenilor şi membrilor familiei acestuia. Din povestirile lor, se contureaz imaginea unui brbat pretenţios şi încpţânat, dar, cu toate acestea, sensibil şi iubitor de viaţ. Poveştile spuse de foştii soldaţi ai lui Dekutowski sunt ilustrate cu numeroase fotografii, documente şi animaţii ale celor mai importante acţiuni ale unitţii. Maiorul Dekutowski - la fel ca şi alţi soldaţi - a fost condamnat de comunişti s fie uitat pentru totdeauna. A revenit în memoria colectiv ca un adevrat erou.

 

The Call

The Histories and Film Festival in Rasnov (FFIR) was calling for films submissions. The call was open exclusively for documentaries on historic themes produced since 2016. Both first time and established filmmakers all welcome. Full regulations and registration form are inserted below. Deadline for submissions was May 31st, 2018.

The festival will award 3 prizes: Best Documentary (awarded by a professional jury), Young Jury Prize (awarded by a jury of high-school pupils), Audience Award.

The 10th edition of FFIR will take place in Rasnov (160km from Bucharest) between 20 and 29 July 2018. Established in 2009, FFIR is an annual cultural event, hosting lectures and public debates on relevant historical and contemporary themes, screenings of fictional and documentary films, classical and rock concerts, photography exhibitions and several summer schools.

FFIR is an EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) certified event.

See the Regulation details

Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania