Stejărel Olaru

Stejărel Olaru
Scoala de vara:
Medalion Ion Ratiu

Stejărel Olaru (n. 1973), lector universitar. A publicat volume de autor și în calitate de co-autor și editor, precum: Ion Rațiu, Jurnal. Volumul 1. Începuturile unui exil îndelungat, Editura Corint, București, 2017 (editor); Rîmaru – Buthcer of Bucharest, Profusion Books Publishing House, London, 2012 (în colaborare cu Mike Phillips); Stasi şi Securitatea, Editura Humanitas, București, 2005, (în colaborare cu Georg Herbstritt); Cei cinci care au speriat Estul, Editura Polirom, Iaşi, 2003; Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places, Editura Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Berlin, 2004; Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov, Editura Polirom, Iași, 2002, (în colaborare cu Marius Oprea); Securiştii partidului, Serviciul de Cadre al PCR ca poliție politică, Editura Polirom, Iaşi, 2002 (co-autor). De asemenea, a publicat în reviste de specialitate studii și articole pe teme de istorie contemporană a României.

Are o bogată activitate în domeniul audio-vizualului, concentrându-se în domeniul recuperării memoriei. În acest sens a realizat, în calitate de consultant de specialitate, documentarist și narator, zeci de filme documentare și emisiuni la Realitatea TV (emisiunea 45 de ani de comunism în anul 2005) și la TVR 1 documentarele din seria Reconstituiri (coordonată de Lucia Hossu Longin) printre care Richard Wurmbrand, Atacul de la Berna, Băieții răi, Fă-l să dispară, Ministerul adevărului, Culianu în țara lui Ceaușescu, O crimă la Chicago, Operațiunea Grecia, Demonul simplificării, Nesfârșita suferință, Îngerul cu păcate grele, Partizanii libertății, Un general din Est, Domnul cu papion. Între 2011-2012 a fost colaborator permanent al emisiunii de politică externă Fără frontiere, TVR 1, realizând rubrica de analiză a activității serviciilor de informații la nivel internațional. A fost moderator al emisiunii Rezistența prin cultură (TVR Cultural).

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics
German Marshall Fund Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Banca Comerciala Romana Consiliul Judetean Brasov Banca Transilvania Centrul National al Cinematografiei Fribourg Capital Romanian Business Consult Țuca Zbrcea & Asociații BCR Asigurari de viata Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnia Arnia Brinel Sensiblu Pricewaterhouse Coopers MullenLowe Romania Golin Gaurean si AsociatiiJidvei Autonom Zizin