Madlen Serban

Profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, Madlen Șerban a fost timp de 8 ani (mandatul maxim admis legal) directorul ETF, agenție a Uniunii Europene (UE) pentru dezvoltarea capitalului uman, în contextul  relațiilor externe ale UE (www.etf.europa.eu).

Înainte de a veni la ETF, a fost director al Centrului Național pentru Învățământ Profesional și Tehnic  din România, instituție a cărei înființare a sprijinit-o în 1999. În anul 2000 a fost numită de primul ministru al Romaniei președintă a Centrului Național de Formare Profesională a Adultilor având sarcina de a organiza și această instituție. Dr. Șerban și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în domeniul politicilor publice pentru educație și formare profesională, în special în formarea profesională (VET), ca parte organică a politicilor integrate și holistice pentru dezvoltarea capitalului uman, în România și în străinătate. Activitatea ei a fost realizată în sprijinul coeziunii și al competitivității, al excelenței și al incluziunii, pentru bunăstarea cetățenilor.

A acționat ca președinte al grupului de lucru pentru dezvoltarea și stimularea capitalului uman în cadrul Pactului de stabilitate pentru sud-estul Europei,  a fost selectată ca unul dintre cei cinci experți independenți internaționali pentru a evalua serviciile prestate de UNESCO în cadrul Programului ”Petrol pentru hrană” din Irak și a contribuit ulterior la dezvoltarea formării profesionale din Kurdistanul Irakian. Are o vastă experiență internațională realizată ca expert invitat al unor organizații bilaterale și internaționale, inclusiv UNESCO, Comisia Europeană, OCDE și Banca Mondială.

Membra a organizatiei Soroptimist International (SI) din 1992, Madlen Serban va continua de la 1 octombrie 2020 sa activeze ca advocacy coordinator al Uniunii Soroptimist International din Romania. Organizatie a voluntarelor infiintata in anul 1921 in SUA, SI sprijină și acționează concret, actualmente in 132 de  țări, pentru dezvoltarea personală și profesională a femeilor și a tinerelor fete prin educație, sănătate, antreprenoriat, acces la cultură și contribuții la dezvoltarea durabilă. O voce a femeilor pentru femei prin luarea de poziții impotriva tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor, a violenței împotriva tinerelor fete și a femeilor, prin  eliminarea rolurilor si stereotipurilor de gen și, în general, prin susținerea și respectarea statutului și a drepturilor omului. SI are reprezentanti oficiali la diverse organizatii internationale, ca de exemplu la Organizatia Natiunile Unite si agentii din sistem, la institutii europene, OSCE, Consiliul Europei.

Contact: madlen.serban@post.harvad.edu

Primaria Rasnov Asociatia Mioritics Asociatia Rasnov SocietyGerman Marshall Fund Uniunea Europeana Consiliul Judetean Brasov Centrul National al Cinematografiei Friedrich Naumann Foundation Ambasada Spaniei
Fundatia ETA2U Banca Comerciala Romana Banca Transilvania Medlife
Horvath Arnia Fan Curier PWC Fundatia Sturdza Smartree Enayati Purcari Zizin Brainia Nespresso System Plus Mar de Bran Berea TNR ACSB Wanderlust Tour