Ilinca Ilian

Ilinca Ilian (n. ranu) este confereniar universitar la Facultatea de Litere a Universitii de Vest din Timioara, unde lucreaz din 1995. Este traductoare i eseist.

Liceniat a Facultii de Litere a Universitii „Al. I. Cuza” din Iai (spaniol-francez) i a aceleiai Facultila Universitatea de Vest din Timioara (secia român). Studii masterale la Paris VII, la DEA „Science de Textes et Documents”. Doctorat în filologie cu o tez despre Julio Cortázar coordonat de Livius Ciocârlie.

În 2001 a fost profesor invitat la Universitatea Autónoma de Nuevo León unde a inut cursuri de literatur european, México, iar în 2004-2006 a inut cursuri de limb i civilizaie român la Universitatea Paul Valéry din Montpellier.

Din 2010 coordoneaz reeaua profesional „Red Regional de Hispanistas de Europa Central” care îi reunete pe specialitii în studii hispanice hispanic din diverse universiti i centre de cercetare din Europa Central i de Sud-Est. În aceast calitate, coordoneaz schimburi academice între universiti, este redactor-ef al revistei Colindancias – Revista de Hispanistas de Europa Central indexat în diferite baze de date internaionale i este de asemenea iniiatoarea unei ample cercetri referitoare la receptarea literaturii latino-americane contemporane în spaiul european.

A publicat multe articole i eseuri în român i spaniol în diverse publicaii din ar i strintate. Între traducerile sale în român se numr otron de Julio Cortázar (Chiinu, 2004), Perpetuum mobile de Augusto Monterroso (Timioara, 2008), Altazor de Vincente Huidobro (Timioara, 2012). Ultima sa carte publicat este Julio Cortázar y Robert Musil – Consonancias, divergencias y ecos, (Madrid, 2013).

Primaria Rasnov Asociatia Rasnov Society Asociatia Mioritics Consiliul Judetean Brasov German Marshall Fund CNC UCIMR
Banca Comerciala Romana
Fundatia Eta2U Banca Transilvania